Toegankelijke versie: https://www.toegankelijkheidsonderzoek.nl/ibds-monitor-eu-wetgeving/issues/
Naam website | Monitor EU-wetgeving over digitalisering en data |
---|---|
Scope |
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Een website bestaat vaak uit verschillende soorten pagina's, processen en content. De steekproef die wij maken is representatief voor de inhoud van de website. De onderzoeken voeren we handmatig uit waarbij we gebruik maken van hulpmiddelen. Dit doen wij zorgvuldig met mensen met ervaring. Omdat dit mensenwerk is kan het voorkomen dat een probleem niet is benoemd. Dit onderzoek is een momentopname. De website of app kan inmiddels veranderd zijn.
De gevonden problemen kunnen ook op pagina's buiten de steekproef voorkomen. Ga daarom bij elk probleem de gehele website na of dit ook op andere plaatsen voorkomt. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan.
Het resultaat is voldoende als bij de uitkomst staat:
Het resultaat is onvoldoende als bij de uitkomst staat:
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Bij Tijdlijn kan je de tabel-variant opvragen om de inhoud goed voorgelezen te krijgen. In de kop van de tabel komen teksten over elkaar heen te staan zodat deze content niet goed weergegeven wordt.
Bevinding 2: In de tabel EU-wetgeving wordt gebruik gemaakt van een groen vinkje en rood kruisje. De alternatieve tekst luidt 'groen vinkje' en 'rood kruis'. Beter is om hier de bedoeling/de betekenis
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 3: Op pagina 'FAQ en feedback' is een genummerde overzicht. Zorg ervoor dat deze correct is gemarkeerd zodat hulpsoftware de opsomming van 10 items goed aankondigt.
Bevinding 4: Op pagina 'FAQ en feedback' is een kop 'Veelgestelde vragen FAQ's over het EU-wetgevingsmonitor' aanwezig. Deze is niet als kop gemarkeerd. Zorg ervoor dat dit als kop gemarkeerd is. Dit geldt ook voor andere onderdelen zoals 'Toegankelijkheid'.
Bevinding 5: Op pagina 'Monitor' hebben 3 van de 4 vlakken een kop, zoals de eerste 'Overzicht status EU-wetgeving'. Deze is echter niet gemarkeerd als kop. Zorg ervoor dat koppen als kop gemarkeerd zijn.
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 6: Het is soms niet duidelijk waar je in zit en hoe zich dit verhoudt bij het scherm met de 3 grafieken en de woordenwolk.
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 7: Op de home-pagina is een woordenwolk. Erboven staan knoppen 'secto', 'NORA-domein' n 'Digitale thema Europese wetgeving' is een blauwe tekst op een lichtblauwe achtergrond. Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 4,1:1 waar dit 4,5:1 moet zijn.
Bevinding 8: Als je een woord uit de woordenwolk selecteert met Enter dan worden de overige woorden lichtblauw en de grafieken passen zich aan op het gekozen onderwerp. De lichtblauwe woorden zijn nog wel bedienbaar en zouden daardoor voldoende contrastrijk moeten zijn. Zorg dat het geselecteerde woord op een andere wijze gemarkeerd wordt en de andere woorden niet lichter worden gemaakt zodat alle woorden voldoende contrast houden en duidelijk is welk woord geactiveerd is. De contrastverhouding moet voor woorden met kleinere letters minimaal 4,5:1 zijn; voor woorden met een groot lettertype volstaat een verhouding van 3:1.
Bevinding 9: De focusvolgorde gaat alle kanten op. Er is een onlogische focusvolgorde in bijvoorbeeld het menu, en ook de streepjes tussen de menuitems hebben een focusstop. Zorg dat de focusvolgorde door webpagina's logisch is, wanneer men met het toetsenbord navigeert. En dat alleen de interactieve elementen focus krijgen.
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 10: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400% dan verschijnt op elke pagina een scrollbalk in de leesrichting (horizontaal). Zorg dat de tekst aan de zijkant niet het beeld uitloopt. Uitgezonderd zijn bijvoorbeeld tabellen, betekenisvolle afbeeldingen en kaarten. Die moeten leesbaar blijven en voor deze onderdelen mogen horizontale scrollbalken verschijnen.
Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 11: Dit lijkt niet instelbaar in Power BI
Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 12: Er zijn onderdelen die alleen met speciale toetsenbordcombinaties werken. Zo kun je de h3lptoets aanroepen via de vraagtekentoets. dit staat echter nergens vermeld zodat je bijvoorbeeld ook niet weet dat er een toegankelijke variant is van de grafieken en hoe sommige onderdelen in Power BI bediend moeten worden met toetsenbord.
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 13: Op elke pagina ontbreekt een mechanisme om de herhalende content over te slaan. Bezoekers die de website met toetsenbord bedienen en/of hulpsoftware moeten op elke pagina langs dezelfde onderdelen gaan voordat ze bij de inhoud van de pagina zijn. Dit kan je oplossen door een link op de pagina te plaatsen (skiplink) die de focus verplaatst naar de eerste unieke inhoud van de pagina. Deze link moet de eerste link van de pagina zijn. Deze link mag standaard verborgen zijn voor bezoekers, maar moet zichtbaar worden als de focus er op komt wanneer met het toetsenbord wordt genavigeerd.
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: Er is een paginatitel 'Microsoft Power BI' maar deze beschrijft de inhoud van de pagina onvoldoende. Zorg dat elke paginanaam (navigatiekeuze) ook in de title is opgenomen.
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: Het hoofdmenu heeft knoppen genaamd 'Home', 'Monitor, 'EU-wetgeving', enzovoorts. Elke knop heet: 'Paginanavigatie . EU-wetgeving button'. Het is daardoor niet duidelijk op welk menuitem je staat als je schermleessoftware gebruikt en het scherm niet kan zien.
Bevinding 16: Als je met de schermleessoftware de pagina laat voorlezen dan wordt de datum direct onder 'Home' niet voorgelezen. de screenreader leest 'datum vandaag Kaart', waar je 'maandag 28 april 2025' verwacht. Dit geldt ook voor Aantal documenten en het getal wat erachter staat. Er wordt meer tekst voorgelezen waardoor de tekst onsamenhangend wordt.
Bevinding 17: Tabellen worden redelijk goed voorgelezen met schermleessoftware. er ontbreekt echter een ding, namelijk in de aankondiging van een tabel geeft schermleessoftware door uit hoeveel kolommen en rijen de tabel bestaat zodat je maatregelen kunt nemen.
Bevinding 18: In de kop staat bovenin de naam van de pagina en rechts het logo Realisate IBDS. Je kunt hier focus op het logo krijgen en deze wordt aangekondigd als knop. Hierdoor wek je de indruk dat dit onderdeel klikbaar is en iets doet. Zorg dat het logo niet klikbaar is of zorg ervoor dat er iets gebeurt als erop geklikt wordt. De kop met de naam van de pagina is ook klikbaar. Schermleessoftware leest hier 'Tekstvak' met de naam van pagina voor. Wellicht is de focus op dat onderdeel ook uit te schakelen (maar dan moet de inhoud van het tekstvak nog wel voorgelezen worden!)
Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 19: Als de pagina wordt geladen krijg je onvoldoende feedback via hulpsoftware over de status van de website en welke content nu in beeld staat (titel van de pagina).
Bevinding 20: Als je een woord uit de woordenwolk selecteert veranderen de grafieken. Hiervan wordt de bezoeker via hulpsoftware niet op de hoogte gebracht.
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Bij dit onderzoek is de volgende software gebruikt:
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.