Toegankelijke versie: https://www.toegankelijkheidsonderzoek.nl/krimpenerwaard.nl/issues/
Naam website | Gemeente Krimpenerwaard |
---|---|
Scope |
|
Conformiteitsdoel | WCAG 2.1 niveau AA |
Basisniveau van toegankelijkheid ondersteund | Gangbare browsers en hulpsoftware. |
Een website bestaat vaak uit verschillende soorten pagina's, processen en content. De steekproef die wij maken is representatief voor de inhoud van de website. De onderzoeken voeren we handmatig uit waarbij we gebruik maken van hulpmiddelen. Dit doen wij zorgvuldig met mensen met ervaring. Omdat dit mensenwerk is kan het voorkomen dat een probleem niet is benoemd. Dit onderzoek is een momentopname. De website of app kan inmiddels veranderd zijn.
De gevonden problemen kunnen ook op pagina's buiten de steekproef voorkomen. Ga daarom bij elk probleem de gehele website na of dit ook op andere plaatsen voorkomt. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan. Let op! Bij het aanbrengen van verbeteringen of wijzigingen op de website of app kunnen nieuwe problemen ontstaan.
Het resultaat is voldoende als bij de uitkomst staat:
Het resultaat is onvoldoende als bij de uitkomst staat:
Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 1: Op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/ staat afbeelding "Gemeente Krimpenerwaard bestaat 10 jaar" zonder tekst alternatief. Deze afbeelding is niet puur decoratief en heeft daarom een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen.
Bevinding 2: Op de website is een feedback module geïmplementeerd "Uw Reactie" met 3 emoticons. In de laatste stap van de vragenlijst is een logo van Gemeente Krimpenerwaard zichtbaar. Deze afbeelding heeft een alternatieve tekst nodig. Voeg een alternatieve tekst toe om dit probleem op te lossen.
Bevinding 3: In de PDF https://www.krimpenerwaard.nl/sites/default/files/2024-04/rk_krw_-_jaarverslag_2023_def_0.pdf staat het logo van de rekenkamer. Dit is een informatieve afbeelding, maar het is niet getagd als afbeelding. Maak deze afbeeldingen op met de Figure-tag en voorzie deze van een tekstalternatief, waarin de tekst op de afbeelding terugkomt. Doe dit ook voor de afbeeldingen op bijvoorbeeld pagina 3, die ook informatief zijn. Controleer het gehele document hierop. De grafiek op pagina 8 heeft bijvoorbeeld geen goed beschrijvende alt tekst.
Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 4: Op de pagina https://www.krimpenerwaard.nl/sporthal-gymzaal-huren staan meerdere tabellen, zoals "Sporthal of gymzaal". De vetgedrukte tekst geeft de inhoud van de tabel weer. De werkelijke koppen in de tabel zijn niet correct opgemaakt. Daardoor is de relatie tussen de koppen en datacellen voor gebruikers van schermlezersoftware niet duidelijk. Maak de vetgedrukte kop op als kop (h3) of plaats deze via het caption-element in de tabel. Zorg ook dat de beschrijvende cellen in de eerste kolom als celkop (th) worden opgemaakt. Dit geldt ook voor de tabel op de volgende pagina: https://www.krimpenerwaard.nl/paspoort-identiteitskaart-aanvragen.
Bevinding 5: De PDF https://www.krimpenerwaard.nl/sites/default/files/2025-02/verslag-vergadering-16-januari-2025.pdf bevat veel lege p-tags (paragrafen) in het document. De correcte opmaak van tags helpen blinde gebruikers om het bestand goed door te kunnen lezen, met bijvoorbeeld een schermlezer. Tip: bekijk deze gids van The Internet Academy over opmaakstijlen in PDFs: https://www.internetacademy.nl/ebooks/toegankelijke-pdfs-met-word/de-titel-kopstijlen-en-andere-opmaakstijlen.
Bevinding 6: De PDF https://www.krimpenerwaard.nl/sites/default/files/2025-02/verslag-vergadering-16-januari-2025.pdf bevat een genummerd overzicht. Echter is deze nummering in de code niet ondergebracht in één overzicht (<UL>) waardoor nu niet duidelijk is dat de vette tekst een kop is met daaronder de bijbehorende tekst. Een oplossing is om de kop letterlijk "1. Welkom" te noemen en de <UL> en <LI> te vervangen door een kop <H2> (of <H1>?). Een andereoplossing is om de Paragraph-code (<P>) te nesten in de <LI> en slechts 1 <UL></UL> te gebruiken in het hele document. Codeer nog steeds de vette teksten als koppen.
Bevinding 7: In de PDF https://www.krimpenerwaard.nl/sites/default/files/2024-04/rk_krw_-_jaarverslag_2023_def_0.pdf staan meerdere teksten die niet getagd zijn, zoals de afbeelding beschrijving op pagina 2. Zorg ervoor dat alle tekst inhoud in de PDF van tags wordt voorzien.
Bevinding 8: In de PDF https://www.krimpenerwaard.nl/sites/default/files/2024-04/rk_krw_-_jaarverslag_2023_def_0.pdf zijn meerdere kopteksten in het document gecodeerd als alinea’s, met de p-tag. Dat is niet correct. Deze moeten gecodeerd worden als echte koppen (H1 tot en met H6). Het gaat om onder andere de koppen “Tussenrapportage armoede in Krimpenerwaard” en “Quick scan ‘De rol van de raad bij de RES'" op pagina 3. Controleer dit voor het hele document.
Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 9: Op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/aanmelden-voor-zwemles?page=webform_start staan de foutmeldingen achter het invoerveld. Mensen die het scherm niet kunnen zien of slechts deels kunnen zien missen mogelijk de melding daarom. Los dit op door de foutmelding aan het invoerveld te koppelen met aria-describedby op het invoerveld die via een id gekoppeld wordt aan de foutmelding.
Bevinding 10: Op de pagina https://www.krimpenerwaard.nl/gemeentelijke-begroting-2026 staat een (check)lijst met een datum, content en visueel verstopte tekst (voltooid/actief). Als de blokken met een schermlezer achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welke kop de status (voltooid/actief) hoort. Zet de koppen vooraan in de HTML-code en zet hierachter de status. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden.
Bevinding 11: ADVIES: Op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/aanmelden-voor-zwemles?page=webform_start wordt een foutoverzicht geplaatst, na het versturen van niet valide data. Dit overzicht staat bovenaan de pagina, waardoor een gebruiker opnieuw de pagina door moet lopen om het formulier in te vullen. Het is beter om het foutoverzicht direct boven het formulier te plaatsen en ook de toetsenbordfocus op dit overzicht te plaatsen.
Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 12: Op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/aanmelden-voor-zwemles is een formulier waar de bezoeker onder andere het eigen e-mailadres, naam en telefoonnummer kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Bijvoorbeeld voor e-mailadres autocomplete="email". Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.
Bevinding 13: Op pagina https://gemeente-krimpenerwaard.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=x8tlknqsjb&l=9bh66jyo2l staat een formulier waar de bezoeker het eigen e-mailadres, de voornaam en achternaam kan invullen. Alleen het emailveld heeft een correcte autocomplete waarde. Voorzie ook de andere velden van een correcte autocomplete-waarde. Voor voornaam is dat autocomplete=" given-name" en voor achternaam is dat autocomplete=”family-name”.
Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 14: In de PDF https://www.krimpenerwaard.nl/sites/default/files/2024-04/rk_krw_-_jaarverslag_2023_def_0.pdf heeft is op pagina 6 een tabel waar door middel van kleur wordt aangegeven of een "Aanbeveling is opgevolgd" in het groen of "Aanbeveling deels is opgevolgd" in oranje. Mensen die geen kleuren kunnen onderscheiden missen zo informatie. Naast kleuren kun je hier bijvoorbeeld ook een kolom toevoegen om de informatie in tekst over te brengen.
Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 15: In de PDF https://www.krimpenerwaard.nl/sites/default/files/2024-04/rk_krw_-_jaarverslag_2023_def_0.pdf staat op meerdere plekken witte (#FFF) tekst op een lichtblauwe achtergrond (#3FB6E9), zoals op het voorblad en op elke paginatitel. Het contrastverschil hiervan is te laag. De contrastverhouding is 2,3:1, maar moet minimaal 3:1 zijn voor grote tekst.
Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 16: Wanneer bij een schermgrootte van 1280px breed enkel de tekst ingezoomd wordt tot 200%, dan wordt het zoekveld bovenaan elke pagina niet getoond, alleen de zoeken-knop. Als hierop geklikt wordt verschijnt er heel kort in beeld het invoerveld, maar direct daarna wordt de pagina https://www.krimpenerwaard.nl/zoeken?searchtext= geopend. Dat lijkt niet de bedoeling. Los dit op door ervoor te zorgen dat het invoerveld op de pagina getoond wordt en deze niet automatisch naar de zoekpagina gaat, of maak van de knop een link als het de bedoeling is dat naar de zoekpagina wordt genavigeerd.
Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 17: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 400% dan doet zich het volgende voor: Als op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/zoeken?searchtext=krimpenerwaard het zoekveld wordt leeggemaakt dan is de placeholdertekst “Waar bent u naar op zoek?” niet meer volledig zichtbaar. Deze tekst wordt nu slechts gedeeltelijk weergegeven. Dit is verlies van informatie. Zorg dat de tekst volledig zichtbaar is. Maar nog beter is om geen placeholdertekst te gebruiken.
Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 18: Wanneer de 3 cards onder Nieuws en de link "Meer nieuws" op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/ toetsenbordfocus hebben, is dat zichtbaar door een lichtblauwe (#70CEEB) focusrand. De contrastverhouding tussen de focusrand en de witte (#FFF) achtergrond is 1,8:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast. Dit geldt ook voor de cards op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/nieuws.
Bevinding 19: Wanneer links, zoals "Contactformulier" op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/contact toetsenbordfocus hebben, is dat zichtbaar door een lichtblauwe (#70CEEB) focusrand. De contrastverhouding tussen de focusrand en de lichtblauwe (#F5FAFD) achtergrond is 1,7:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast. Let op: dit geldt voor alle links met deze opmaak, over de gehele website, zoals ook op https://www.krimpenerwaard.nl/nieuwsbrieven.
Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen
Uitkomst: Voldoende
Bevinding 20: ADVIES: Als je op de skiplink klikt verplaats je naar de content. Op alle pagina’s, behalve pagina https://www.krimpenerwaard.nl/zoeken?searchtext=krimpenerwaard, wordt de “Lees voor”-widget overgeslagen. Wees hier consistent in.
Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 21: De PDF https://www.krimpenerwaard.nl/sites/default/files/2024-04/rk_krw_-_jaarverslag_2023_def_0.pdf heeft geen documenttitel in de eigenschappen. Zorg voor een titel die de inhoud van het document beschrijft en dat niet de bestandsnaam, maar de titel van het document wordt getoond.
Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 22: Op de website is een feedback module geïmplementeerd "Uw Reactie" met 3 emoticons. Na het openen van de module met de tabtoets opent een modal. Hier ontstaat er een onlogische focusvolgorde. Je start bij de emoticons. Na "Close window" komt de fullscreen knop (rechts naar links) Zorg dat de focusvolgorde door webpagina's logisch is, wanneer men met het toetsenbord navigeert. Advies is om een logische volgorde van links naar rechts en boven naar beneden aan te houden.
Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 23: Op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/nieuwsbrieven staat onder de koppen voor elke nieuwsbrief, zoals “Algemene nieuwsbrief”, "Nieuwsbrief Werk en inkomen”, steeds de link “Aanmelden”. Deze link beschrijft onvoldoende het doel ervan. Vul dit daarom aan, zodat duidelijk is om welke nieuwsbrief het gaat. Bij de eerste link zou dat dan kunnen worden “Aanmelden algemene nieuwsbrief”. Deze aanvulling mag visueel verborgen zijn, omdat visueel wel duidelijk is dat deze link bij de erboven staande kop hoort.
Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 24: Op de pagina https://www.krimpenerwaard.nl/ zijn meerdere onzichtbare koppen genaamd "Menu 2" of "Menu 3". Onder deze kop staan meerdere quicklinks naar verschillende informatiepagina's. Omdat de kop herhaald wordt voor meerdere onderdelen is de kop niet beschrijvend genoeg. Advies is om één h2 boven de 6 kaarten met quicklinks te zetten, bijvoorbeeld: "Informatiepagina's", en daaronder de 6 koppen met niveau h3 te laten zoals ze zijn (dus bijvoorbeeld "Wonen en leven"). Bedenk voor Menu 3 ook een passende kop. Dit patroon is ook te vinden op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/contact, met andere kopnamen.
Bevinding 25: De kop “Aanmelden algemene nieuwsbrief” op het formulier op pagina https://gemeente-krimpenerwaard.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=x8tlknqsjb&l=9bh66jyo2l beschrijft onvoldoende het doel van de pagina, gezien er een andere website geopend wordt, zonder dezelfde huisstijl. Het is niet duidelijk waarvoor men zich aanmeldt. Los dit bijvoorbeeld op door dit aan te vullen tot “Aanmelden voor Algemene nieuwsbrief Gemeente Krimpenerwaard”. Deze aanvulling moet hier ook visueel zichtbaar zijn, omdat het in het geheel niet duidelijk is waarvoor het formulier bedoeld is.
Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 26: Bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd tot 400%: Wanneer de "Uw reactie" feedback knop op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/ focus heeft, is dat niet zichtbaar. Zorg ervoor dat bezoekers die met het toetsenbord navigeren weten welk element de focus heeft door een duidelijke focusrand toe te voegen.
Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 27: Op de website is een feedback module geïmplementeerd "Uw Reactie" met 3 emoticons. De toegankelijke naam van de link om de module te openen bevat niet de naam die visueel zichtbaar is. Hierdoor is de knop lastig met spraakbesturing te bedienen. Zorg ervoor dat de visuele naam in de toegankelijke naam aanwezig is, liefst vooraan.
Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 28: In de eigenschappen van PDF https://www.krimpenerwaard.nl/sites/default/files/2024-04/rk_krw_-_jaarverslag_2023_def_0.pdf is de taal ingesteld op Engels. Zorg ervoor dat de taalinstelling overeenkomt met de taal die gebruikt wordt in de PDF, Nederlands.
Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 29: Op de website is een feedback module geïmplementeerd "Uw Reactie" met 3 emoticons. Deze module bevat zowel Engelse teksten als Nederlandse teksten. De taal van de module staat op "en-US". Dit betekent dat een schermlezer de Nederlandse teksten verkeerd voor kan lezen. Advies is om de taal in de code als "nl-NL" te markeren en de Engelse teksten en aria-labels te vertalen naar het Nederlands.
Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 30: Wanneer bezoekers op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/aanmelden-voor-zwemles?page=webform_start geen of foutieve invoer invullen, verschijnen er foutmeldingen bij de invoervelden. Bijvoorbeeld 'Postcode is een verplicht veld.' Een goede foutidentificatie vermeldt welke fout is gemaakt, en waar de fout is gemaakt. Bijvoorbeeld 'Het veld Postcode is niet ingevuld’. Dat een veld verplicht is, is een foutsuggestie zoals omschreven bij succescriterium 3.3.3.
Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 31: In de zoekbalk zijn zoeksuggesties beschikbaar, nadat er getypt wordt. In deze resultaten staat een lijst, opgemaakt als listbox, met daarin voor elke optie een link. Doordat deze interactieve elementen genest worden, werken de zoeksuggesties niet goed met een schermlezer. De opties worden namelijk niet uitgesproken, dus een schermlezer gebruiker weet niet wat er geselecteerd wordt. Advies: bekijk het Autosuggest component van gov.uk als voorbeeld: https://service-manual.ons.gov.uk/design-system/components/autosuggest.
Bevinding 32: Er is een visueel verstopt invoerveld (name"hi-x8tlknqsjb-9bh66jyo2l") op pagina https://gemeente-krimpenerwaard.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=x8tlknqsjb&l=9bh66jyo2l. Dit invoerveld heeft geen label, waardoor bezoekers niet weten wat zij hier in moeten vullen. Gezien dit formulierveld visueel verstopt is, zou een schermlezer gebruiker dit ook niet moeten kunnen bereiken. Zorg ervoor dat het invoerveld niet uit te lezen is, door bijvoorbeeld aria-hidden="true" op het veld te plaatsen.
Bevinding 33: ADVIES: Op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/aanmelden-voor-zwemles?page=webform_start is bij het veld "Geboortedatum van uw kind" gebruikgemaakt van een HTML datepicker. Deze datepicker is over het algemeen goed toegankelijk, behalve voor VoiceOver gebruikers. Advies is om een volledig toegankelijke datepicker te implementeren.
Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten
Uitkomst: Onvoldoende
Bevinding 34: Wanneer bezoekers in het formulier op pagina https://gemeente-krimpenerwaard.email-provider.eu/memberforms/subscribe/standalone/form/?a=x8tlknqsjb&l=9bh66jyo2l een formulierveld niet goed invullen, verschijnt er een foutmelding. Blinden en slechtzienden die met een schermlezer werken krijgen geen signaal dat er iets is gewijzigd en dat er foutmeldingen staan op het scherm. Los dit op met bijvoorbeeld role="alert".
Bevinding 35: Wanneer bezoekers in het formulier op pagina https://www.krimpenerwaard.nl/aanmelden-voor-zwemles?page=webform_start een formulierveld niet goed invullen, verschijnt er zonder dat de pagina ververst een foutmelding. De eerste keer wordt dit hardop uitgesproken, vanwege de live region op dit element. Als het formulier hierna nogmaals met fouten verzonden wordt, wordt de foutmelding niet meer uitgesproken. Blinden en slechtzienden die met een schermlezer werken krijgen geen signaal dat er iets is gewijzigd en dat er foutmeldingen staan op het scherm.
Bevinding 36: Na het succesvol versturen van hetzelfde formulier verschijnt de volgende melding op de pagina: 'Controleer uw inzending. Uw inzending is niet klaar, totdat u klikt op de 'Indienen'-knop.' Dit wordt niet uitgesproken met de schermlezer, omdat de focus automatisch op de skiplink geplaatst wordt. Advies is om de focus op het statusbericht te plaatsen. Plaats tevens dit bericht dichter bij het formulier. Mensen die van de skiplink gebruik maken mogen deze mededeling ook niet missen.
Bevinding 37: ADVIES: Plaats op de bevestigingspagina ook een statusbericht, waarin staat dat het aanmelden gelukt is.
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.
Bij dit onderzoek is de volgende software gebruikt:
Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.